- Societatile comerciale, societatile/companiile nationale, regiile autonome, institutele nationale de cercetare-dezvoltare, societatile cooperatiste si celelalte persoane juridice au obligatia sa organizeze si sa conduca contabilitatea financiara, potrivit prezentei legi.
- Institutiile publice, asociatiile si celelalte persoane juridice cu si fara scop patrimonial au obligatia sa organizeze si sa conduca contabilitatea financiara.
- Subunitatile fara personalitate juridica, cu sediul in strainatate, care apartin persoanelor amintite mai sus cu sediul in Romania, precum si subunitatile fara personalitate juridica din Romania care apartin unor persoane juridice cu sediul in strainatate au obligatia sa organizeze si sa conduca contabilitatea proprie, potrivit prezentei legi.
- Organismele de plasament colectiv care nu sunt constituite prin act constitutiv, astfel cum sunt prevazute in legislatia pietei de capital, fondurile de pensii facultative, fondurile de pensii administrate privat si alte entitati organizate pe baza Codului civil au obligatia sa organizeze si sa conduca contabilitatea financiara.
- Persoanele fizice care desfasoara activitati producatoare de venituri au obligatia sa conduca contabilitate simplificata, bazata pe regulile contabilitatii in partida simpla, potrivit reglementarilor elaborate in acest sens. Aceste persoane intocmesc Registrul-jurnal de incasari si plati si Registrul-inventar.
Persoanele prevazute la alin. (1) – (4) organizeaza si conduc, dupa caz, si contabilitatea de gestiune, potrivit reglementarilor elaborate in acest sens.
Articole similare
-
Sinteza noutati contabile 2025: actualizari legislative ianuarie–aprilie
Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT! Perioada... -
Complexitatea calculului salarial si cum poate fi aceasta gestionata
Gestionarea salariilor este o componenta importanta a oricarei afaceri,... -
Plasarea fortei de munca in strainatate – bine de stiut
Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT! ITM...